TOP-1.4.1

PROJEKTADATOK

 

Kedvezményezett neve: Golop Községi Önkormányzat

Projekt címe: Napközi Otthonos Óvoda felújítása, átalakítása és korszerűsítése Golopon

A szerződött támogatás összege: 53.570.688.- Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezési dátuma: 2021.05.31.

A projekt azonosító száma: TOP-1.4.1-15-BO1-2016-00019

 

A projekt tartalma, rövid összefoglalás a projektről:

Golopon két önkormányzat 2007. augusztus 31-i hatállyal közösen hozott létre egy nevelési-oktatási feladatokat ellátó intézményi társulást, amely az évek folyamán a törvényi szabályozások szerint többször átalakult. A jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint az intézményfenntartó társulás neve: Zempléni Árpád Óvoda és Általános Művelődési Központ.

Előzmények:

Az épület egy kb. 70 éve épült, hagyományos szerkezetű, földszintes, magastetős intézmény-épület. Eredeti funkciója előttünk nem ismert, ma óvodaként használják.

Tekintettel arra, hogy az épület nem óvodának készült, és hogy a korábbi átalakítás sem ilyen céllal történt, nem teljesen volt megfelelő ennek a funkciónak: helyiségstruktúrája, helyiségkapcsolatai nem megfelelőek, hiányos. Az épület nem volt közelíthető meg és nem volt használható akadálymentesen.

Funkcionális adottságai mellett a szerkezeti állapot vonatkozásában is alkalmatlan, elhanyagolt volt az épület.

Hőtechnikailag, energiahatékonyság tekintetében a szerkezet követelményértéknél gyengébb mutatókkal rendelkezett.

Az épület felújítva több évtizede nem volt. Tetőszerkezete, héjazata erősen avult, gépészeti rendszere túlhaladott, mára korszerűtlen és energiapazarló lett. A nyílászárók korabeli, rossz hőtechnikai tulajdonságú szerkezetek voltak. Az akadálymentesítés nem volt lehetséges egyrészt amiatt, hogy az épület bejárata nem közelíthető meg akadálymentesen, másrészt azért, mert a meglévő nyílászárók ilyen értelemben nem voltak megfelelőek. Továbbá nincs az épületben akadálymentesített vizesblokk.

 

A projekt során megvalósult épület ismertetése:

 

A projektben megpróbáltuk a fenti hátrányokat megszüntetni.

Ennek elemei voltak:

- Akadálymentes parkoló és akadálymentesen használható, rámpás feljáró, bejárat kialakítása

- Az épület projektarányos akadálymentesítése, a padlószintek harmonizálása

- Akadálymentes vizesblokk kialakítása

- Funkcionális elrendezés, helyiségstruktúra átalakítása, optimalizálása

- Teljes burkolat-, padlóréteg-csere

- Teljes belső fal- és mennyezet felújítás

- Tetőszerkezet és héjazat teljes cseréje

- Utólagos födémszigetelés

- Nyílászárócsere mind homlokzati nyílászárók, mind belső ajtók vonatkozásában

- Megújuló energia-felhasználás, HMV-felhasználású napelem telepítése

- Gépészeti rendszer felújítása, átalakítása

- Épületautomatizálás, beengedő-rendszer kiépítése

Az óvoda meghatározott befogadó képessége 25 fő, a kihasználtsága maximális, szabad férőhellyel nem rendelkezik. A projekt fő célkitűzése volt, hogy egy korszerűbb épület kerüljön kialakításra, egyben egy barátságos légkörű többfunkciós óvoda létesüljön. Az épület korszerűsítésével és bővítésével cél volt, hogy a gyermekek képességei is fejlődjenek, mivel az épületfejlesztéssel jobb körülmények között tudják az óvódai dolgozók biztosítani a gyermekek hatékonyabb nevelését.

Jelen fejlesztés pozitívan befolyásolja Golop község helyzetét. Elősegíti a térség lakosságának életminőség-javulását, az oktatásban részesülők és részt vevők helyzetét, az önkormányzati kötelező feladatellátás javulását és hatékonyságát (egyben gazdaságosabbá tételét) és a térségben élők/foglalkoztatottak számának növekedéséhez is hozzájárulhat.

 

 

A projekt fizikai megvalósítását követően a megújult és kibővített épület sajtónyilvános – egyben a fennálló pandémia miatt - zártkörű ünnepélyes átadása megtörtént, az épületet átadta Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

 

SAJTÓMEGJELENÉSEK

Link:

 http://www.zemplentv.hu/kozel-60-millio-forintbol-ujult-meg-a-golopi-ovoda-epulete-es-az-udvara/?fbclid=IwAR0QDjlhhrqGQCwvB9V8mFxrvJzg1YetcsyokanjY4FwK9CqySFMLawaex8

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓMEGJELENÉSEK

 

TOP-1.4.1